NeuroUmjetnik #9: Genijalac Vincent

NeuroUmjetnik #9: Genijalac Vincent

Vincent van Gogh, nizozemski je slikar i grafičar. Uz Cézannea i Gauguina najznačajniji je postimpresionistički slikar.

Danas jedan od najslavnijih svjetskih slikara, a u svoje je vrijeme bio gotovo potpuno anoniman. Jedan od razloga je vjerojatno bilo i njegovo „ludilo“. Naime, patio je od neke vrste neurološkog ili psihijatrijskog poremećaja koji ostaje misterij sve do danas.

Da je, u najmanju ruku, bio čudljiva ličnost govori i činjenica da je sam odrezao vlastito uho. Postoje različita mišljenja o motivu tog čina.

Jedni govore da se radi o samokažnjavanju nakon što je u diskusiji, zbog nekih nepremostivih suprotnosti, nasrnuo na Gauguina s namjerom da ga ubije, iako je s njim inače prijateljevao.

Drugi izvori pak tvrde da je to bio očajnički čin koji je uslijedio nakon obavijesti o bratovoj skoroj ženidbi. Theo van Gogh bio je bratov najbliži prijatelj i jedini izvor prihoda za život pa je moguće da se naš slikar zabrinuo da će ostati uskraćen kako za emocionalnu, tako i financijsku potporu.

U medicinskom smislu, zanimljiv je van Goghov stvaralački opus koji bi mogao poslužiti kao svojevrsna povijest bolesti koja je godinama progredirala.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4350215/

https://www.vangoghmuseum.nl/en/stories/on-the-verge-of-insanity#0

http://www.jutarnji.hr/kultura/art/nakon-128-godina-otkriven-razlog-zasto-si-je-van-gogh-odrezao-uho-na-kobni-dan-dobio-je-pismo-od-brata-u-njemu-je-bilo-100-franaka-i-potresna-vijest/5203947/

Vincent_van_Gogh_-_Self-Portrait_-_Google_Art_Project