[SVJETSKI DAN PARKINSONOVE BOLESTI]

[SVJETSKI DAN PARKINSONOVE BOLESTI]

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava rođendan engleskog liječnika Jamesa Parkinsona koji je 1817. godine prvi opisao simptome bolesti koju naziva DRHTAJUĆA PARALIZA.

PARKINSONIZAM je širi pojam od Parkinsonove bolesti i karakterizira kombinaciju simptoma. Može imati razne uzroke, no najčešće je riječ o primarnom idiopatskom parkinsonizmu (Parkinsonova bolest).

Jedan od glavnih simbola PARKINSONOVE BOLESTI danas je crveni tulipan.

Radi se o progresivnoj neurodegenerativnoj bolesti uzrokovanoj degeneracijom DOPAMINERGIČKIH neurona supstancije nigre.

Karakteriziraju je RIGIDNOST (ukočenost mišića zbog povišenog mišićnog tonusa), usporenost (BRADIKINEZA) i blokiranje kretanja, AKINETIČKI TREMOR (tremor u mirovanju), POSTURALNA NESTABILNOST (gubitak posturalnih refleksa) i FLEKSIJSKO DRŽANJE tijela.

Osim ovih tipičnih poremećaja motoričkih funkcija, postoje i tzv. „NE-MOTORIČKI“ simptomi bolesti. Tu spadaju depresija, kognitivna deterioracija do razvoja demencije, halucinacije i poremećaj autonomnih funkcija.

Dijagnoza je tipično klinička, a zlatni standard liječenja Parkinsonove bolesti predstavlja LEVODOPA koji se primjenjuje u kombinaciji s KARBIDOPOM (smanjuje perifernu konverziju levodope u dopamin i tako smanjuje broj nuspojava).

O samom otkrivanju blagotvornih učinaka lijeka L-Dope u parkinsonizmu snimljen je film Awakenings utemeljen na memoarima britanskog neurologa Olivera Sacksa koji je primijenio lijek u katatoničnih pacijenata koji su preživjeli epidemiju letargičnog encefalitisa. Ovdje se radi o primjeru SEKUNDARNOG parkinsonizma tzv. postencefalitičkom parkinsonizmu. Film je nominiran za tri Oscara. Ako vam to nije dovoljan poticaj da pogledate film, onda vas možda privuče glumačka postava – Robin Williams u ulozi neurologa i Robert de Niro u ulozi jednog od pacijenata.

FB_IMG_1491924104335