NeuroPovijest #2: Što samo Rus može preživjeti

NeuroPovijest #2: Što samo Rus može preživjeti

13. srpnja 1978. sovjetski znanstvenik Anatoli Bugorski je stavio svoju glavu u akcelerator čestica. Provjeravao je opremu koja nije radila u U-70 sinkronatoru – tadašnjem najvećem akceleratoru čestica u Sovjetskom savezu. Međutim, dogodilo se da je sigurnosni mehanizam zakazao i snop protona je brzinom svjetlosti prošao kroz njegovu glavu.

Iako je radioterapija već tada bila korištena u liječenju karcinoma, radilo se o mnogo nižim vrijednostima energije. Danas se doze za adjuvantnu radioterapiju u liječenju raka dojke kreću oko 45 do 60 Gy. Za usporedbu, snop koji je prošao kroz glavu Anatolija Bugorskog je procijenjen na 2000 Gy. Ludom srećom nije ostao s rupom u glavi.

Iako se u početku činilo da mu nije ništa, kasnije je razvio komplikacije. Prvo mu je natekla cijela lijeva polovica lica. Na putu prolaska snopa je osim oštećenja kože ostala i linija oštećenja kroz mozak (koja je na svu sreću bila uska). Zbog uske širine snopa nije doživio nikakav pad u mentalnoj funkciji. Mnogi liječnici su mu prognozirali letalan ishod međutim on je preživio. Naravno, ne bez daljnjih komplikacija. Izgubio je sluh na lijevo uho, polovica lica mu je ostala paralizirana (što mu i danas daje mladolik izgled) i u životu je doživio najmanje šest generaliziranih toničko-kloničkih grčeva.

Pouka za nas: Nikad dovoljno opreza u rukovanju izvorima zračenja jer u stvarnom životu se pri udaru akceleratora čestica ne postaje Flash.

https://www.theatlantic.com/science/archive/2017/01/what-happens-when-you-stick-your-head-in-a-particle-accelerator/512927/

https://www.sciencealert.com/what-would-happen-if-you-stuck-your-head-inside-a-particle-accelerator

Slike su preuzete s:
http://wonderfulengineering.com/person-inside-running-particle-accelerator/
https://moviepilot.com/p/the-flash-season-3-episode-19-promo-future-barry-new-suit/4235345